Sjældent har man hørt mage til økonomisk vrøvl. Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen udtaler til Berlingske Business, at det amerikanske arbejdsmarked er i forrygende form, og cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian er meget enig.
»Dagens tal markerer således, at amerikansk økonomi er endnu stærkere end vi gik og troede, hvilket er overordentligt positivt for verdensøkonomien og dansk økonomi, hvor i omegnen af 70.000 arbejdspladser er direkte koblet op på eksport til USA,« sagde Steen Bocian.
De samme optimistiske toner kunne man høre i DR og læse i fx. Information. Det der var anledningen til optimismen er den beskæftigelsesrapport, der blev udsendt at det amerikanske Bureau of Labor Statistics i begyndelsen af januar. http://www.bls.gov/news.release/empsit.t17.htm
Økonomerne og dernæst pressen slugte historien råt. Men hvordan ser virkeligheden ud?
Knapt så lovende.
USA’s økonomi påstås at have været i bedring siden juni 2009. Hvis det er rigtigt, er det en udsævanligt form for bedring. Normalt ville en bedring i økonomien medføre, at flere kom i beskæftigelse. Det modsatte er sket. I december 2015 var arbejdsstyrken på bare et år skrumpet med 1.185.000 – og det på trods af at antallet af folk i den arbejdsdygtige alder steg i samme periode.
Det fine lave ledighedstal på 5 procent inkluderer ikke såkaldte ” discouraged workers” dvs. folk, der har opgivet at få et job. De regnes ikke med i statistikken, og hvis de skulle tælles med, ville ledigheden stige til 23 procent! I dag står 94.691.000 amerikanere i den arbejdsdygtige alder uden for arbejdsmarkedet.
Og hvem er det så, der har fået de 292.000 nyt jobs i december? Halvdelen gik til folk over 55 år, dvs pensionister, der er nødt til at spæde deres små pensioner op for at kunne overleve. Det er lavt betalte deltidsjobs. Folk i alderen 25 – 54 år fik kun 16.0000 af de ledige jobs.
Der var i december 2015 527.000 flere amerikanere med multijobs, dvs. flere deltidsjobs end året før. Og hvad er det så for jobs vi taler om? Det er lavt betalte jobs som bartender, servitrice, sundshedspersonale, osv.
Det, vi er vidne til, er ikke en økonomi bedring, tværtimod. USA’s økonomi er på vej til at blive en tredjeverdens-økonomi. De jobs, der skulle skabe eksport, er outsourced – dvs. flyttet til Kina og andre steder. Tilbage er der lavt betalte servicejobs. Det kan den amerikanske økonomi ikke leve af i længden.
Hvor er de journalister i Danmark, der gør deres hjemmearbejde ordentlig? Til en start kunne de fx læse Dr. Paul Craig Roberts, der var Assistant Secretary of the Treasury for Economic Policy og associate editor of the Wall Street Journal, columnist for Business Week, Scripps Howard News Service og andre.