Nu går det (forhåbentlig) fremad med økonomien.

Nationalbankdirektør Lars Rohde er forsigtig optimist. Han spår en økonomisk vækst i 2015 på 1,7 procent og i 2016 på hele 1,9 procent. Han venter en positiv udvikling i produktion og beskæftigelse både i Danmark og en række andre lande, herunder USA.
USA har offentliggjordt meget positive tal for beskæftigelse og jobskabelse. I februar blev der skabt 175.000 nye jobs, og arbejdsløsheden faldt til 6, 7 procent. Bare det var så vel!

Lad os starte med ledighedsstatistikken. Den er helt ude i hampen. Ud over de 6,7 procent, der er  registreret som arbejdsløse er der 6 millioner amerikanere, der gerne vil have et job, men som er faldet ud af statistikken. Den reelle ledighed er ifølge John Williams (shadowstats.com) ca. 23 procent!

Og de 175.000 nye  jobs – er det så højt betale jobs i ”the New Economy”?  Desværre nej. De 13.000 er offentligt støttede jobs – altså ikke ”rigtige” jobs. Ud af de resterende 162.000 jobs er kun 22.000 i produktion, resten er servicejobs, heraf 7.800 i den financielle sektor, der jo har travlt med at fifle med tal, men ikke skaber produktion og vækst. Resten er lavtlønnede ufaglærte jobs. Sådan ser situationen ud for verdens eneste supermagt.

Og nu har denne ”supermagt” udfordret Rusland i Ukraine. Den supermagt, der har tabt alle krige siden 1945 og har skabt kaos i lande som Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien for bare at nævne de vigtigste.
Men håbet er lysegrønt for Lars Rohde og hans cheføkonom-kolleger.
Læs Paul Craig Roberts artikel her: Han har en fortid i det amerikanske fiansministerium. Han har udgivet en række bøger og har skrevet  for bl.a. Wall Street Journal og Business Week.